Zo werkt self-care
Eind 2018 besloot ik meer te focussen op mezelf. Hoe ik me voel, wat ik echt nodig heb en hoe ik het beste uit mezelf kan halen. Ik heb geprobeerd vaker voor mijzelf te kiezen en meer tijd voor mezelf te creëren. Dit is hoe self-care langzaam maar zeker onderdeel werd van mijn leven.
We leven in een wereld waarin je al snel als egoïstisch, niet behulpzaam of saai wordt gezien als je ervoor kiest om een keer niet voor een collega in te vallen, of een keer niet naar een feestje te gaan. Hierdoor was meer voor mijzelf kiezen nog best een opgave. Het is één van mijn mooiste, maar ook zwaarste eigenschappen om altijd voor iedereen te willen zorgen. Iedereen, behalve voor mijzelf, want die vergeet ik al snel. Daarom besloot ik om elke week een self-care dag in te plannen. Self-care is voor jezelf zorgen met als doel je (geestelijke) gezondheid te onderhouden en/of verbeteren. Dit kan dus in de vorm van een self-care dag, maar ook door gewoontes in je dagelijkse leven aan te passen.
Ga op onderzoek uit
Self-care is heel persoonlijk. Wat ik fijn vind, kan een ander vreselijk vinden. Als jij je vol energie voelt na een dag series bingen; do you! En als jij zen uit een zware gymsessie komt, dan is dat jouw ding. Ontdek waar jij je lekker bij voelt. Dit kan iets zijn waar je veel energie van krijgt, maar het kan net zo goed iets zijn waar je helemaal van ontspant. En soms wisselt dit zich af. Het belangrijkst is dat je luistert naar je mind, body en soul. De ene keer heb je die keiharde gymsessie nodig en een andere keer heb je juist een dag helemaal niets doen nodig en beide zijn helemaal oké.
Stel duidelijke grenzen
Mensen vinden het vaak lastig om grenzen aan te geven. Ergens 'nee' op zeggen blijft lastig. Je wil een ander niet teleurstellen of onvriendelijk zijn, zelfs als dat betekent dat je onvriendelijk bent voor jezelf. Ik heb het zelf ook vaak genoeg gedaan. Dit zorgt er alleen maar voor dat je onnodig negatieve gevoelens je leven in roept. Je voelt je rot omdat je iets heb toegezegd dat je eigenlijk niet wilde. De gevolgen van iets weigeren zijn vaak minder erg dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die duidelijke grenzen stellen zelfs aardiger gevonden worden en minder negatieve gevoelens ervaren.
Stop met jezelf straffen
Je kent het vast wel: vijf jaar geleden ben je zwaar op je bek gegaan voor een groep mensen. Nu, vijf jaar later, voel je nog steeds de schande die je op dat moment voelde. Stop. Daar. Nu. Mee. Straf jezelf niet voor de rest van je leven voor iets dat in het verleden is gebeurd. Of dit nou vijf jaar geleden is of vorige week. Het verleden kan je nooit meer veranderen dus focus op het hier en nu en accepteer dat wat is geweest, is geweest. Door te leven in het verleden kan je jezelf niet ontwikkeling in het heden.
Gun jezelf wat tijd
Stop met rennen en gun jezelf een momentje. Kies een dag(deel) in de week om er even helemaal voor jezelf te zijn. Schrijf extra lang in je dagboek. Ga lekker in bad. Lees een boek. Zing mee met je favoriete liedjes. Doe alles wat je gelukkig maakt, zonder schuldgevoel, zonder spijt. Je verdient het om een keer aan jezelf te denken, compleet en alleen aan jezelf.