Zo begin je een dagboek

Het bijhouden van een dagboek kan op veel verschillende manieren. Afgelopen jaar waren bullet journals bijvoorbeeld razend populair. Maar je hebt ook voedseldagboeken, dankbaarheidsdagboeken, droomdagboeken en nog veel meer. In deze post highlight ik dagboeken die gericht zijn op het creëren van een bewust, positief en dankbaar leven.


Wat moet ik op deze leeftijd nog met een dagboek?

Toen ik nog een kind was, had ik altijd dagboeken. God only knows wat voor verhalen ik daar allemaal in neerpende. Ik had nooit gedacht dat ik hier als 24-jarige weer mee zou beginnen. Ik stond totaal niet stil bij de voordelen die het opschrijven van je gedachten en gevoelens heeft.


Het kalmeert je mind

Ben jij zo iemand die de hele nacht kan piekeren? I know the feeling. Schrijf voordat je naar bed gaat alles op wat je dwars zit. Je zal merken dat je eindelijk weer met een leeg hoofd, en misschien zelfs een gerust hart, kan gaan slapen. Door even een moment voor jezelf te pakken en te schrijven kalmeer je zowel body als mind.


Het brengt alles weer in perspectief

Door te schrijven over je leven, gedachten en gevoelens, neem je even een stapje terug om te reflecteren. Je kan hierdoor enorm veel inzicht krijgen in wat er precies speelt in je leven en waarom. Vraag jezelf eens af wat er goed gaat en wat beter kan, wat je zou willen veranderen en wat je juist graag wil behouden. Keer naar binnen en voel hoe je je echt voelt en ontdek waarom. Het beantwoorden van zulke vragen en het beschrijven van zulke gevoelens kan voor levensveranderende inzichten zorgen.


Het helpt je om je doelen te behalen

Het behalen van je doelen is een stuk makkelijker als je ze voor ogen houdt. Een manier om dit te doen is door er elke ochtend en avond over te schrijven in je dagboek. Beschrijf in de ochtend wat je focus wordt voor de dag en wat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Zo begin je je dag gemotiveerd en gefocust. In de avond kan je hierop reflecteren en ben je hopelijk een stapje dichter bij het behalen van je doel. Vergeet dan ook niet om jezelf even een schouderklopje te geven!


Welk dagboek past bij mij?

Zoals ik al schreef zijn er veel verschillende soorten dagboeken. Welke bij jou past hangt dan ook heel erg af van je wensen. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om vragen te beantwoorden, terwijl anderen het juist fijn vinden om gewoon te beginnen met schrijven. Bedenk jij liever zelf wat je schrijft? Dan is een bullet journal misschien wat voor jou.


Vind je het juist lastig om te beginnen? Dan raad ik de dagboeken aan die ik zelf het liefst gebruik:


The 100 day journal (ENG)

Dit is een Engelstalig dagboek gericht op het creëren van een gelukkig en voldaan leven door zich te richten op dankbaarheid, zelfreflectie en het maken van doelen. Wat ik fijn vind aan The 100 day

journal is dat het er mooi en strak uitziet, het een ochtend- en avondmoment heeft en elke 10 dagen een 'time out' om te reflecteren op de afgelopen periode.

Het boek stelt je vragen als 'What are the things that would make today a succes if I accomplished them?' en 'What have I learned today?'


Vertellis Chapters (ENG/NL)

Vertellis is een dagboek gericht op bewuster leven en positiever worden door middel van zelfreflectie. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen thema, bijvoorbeeld 'Beïnvloeden van geluk', 'Comfortzone' en 'Overtuigingen en zelfbeeld'.

Wat ik fijn vind aan Vertellis Chapters is dat het elke dag een andere vraag stelt die je echt aan het denken zet. Deze vraag heeft betrekking op het thema van dat hoofdstuk en is bijvoorbeeld 'Wat staat jou in de weg om gelukkig te zijn?' of 'Heb je de afgelopen tijd zorgen of angsten gehad en waren die terecht?' Dit soort vragen zorgen voor mijn gevoel voor een diepere zelfreflectie.Hi! Wat fijn dat je er bent

Werken aan je body, mind en soul zal je leven enorm veranderen. Zoals Rupi Kaur al prachtig heeft geschreven: "You do not just wake up and become the butterfly." Laat dit platform een licht schijnen op jouw weg van rups naar vlinder: getransformeerd, kwetsbaar, vrij en bovenal uniek.

Let the posts
come to you.

  • Facebook
  • Instagram

Let me know what's on your mind

Vlinderachtig Leven

KvK: 78183863

Btw-id: NL003297740B85
Contact: info@schrijfspa.nl | +31 6 426 486 28

© 2020 by SchrijfSpa