Ontdek je authentieke zelf

Authenticiteit, het is een woord dat je veel zal zien als je je verdiept in onderwerpen als zelfhulp, mindfulness en yoga. Het is als het ware uniek zijn. Als je authentiek bent, dan betekent dat dat je je ware zelf bent en dit ook uitstraalt. Je volgt je intuïtie, bent trouw aan jezelf en je handelt vanuit je hart.


Mensen die authentiek zijn inspireren vaak anderen, je vergeet ze namelijk niet snel. Ze laten altijd een indruk achter bij mensen. In een maatschappij waarin je beoordeeld wordt op wat je uitstraalt en of dit wel conform de marges van de huidige trends is, maakt compleet jezelf zijn best bewonderenswaardig.


Om echt je authentieke zelf te zijn, moet je jezelf compleet accepteren. Je goede, maar ook je slechte kanten. En om dit weer te kunnen, moet je jezelf door en door kennen en dat is nog best lastig. Je hele leven heb je geleerd hoe je moet zijn, wat wel en niet in is en dat je iets verkeerd doet als je er niet bij hoort. We hebben geleerd hoe we ons moeten gedragen, in plaats van hoe we onszelf kunnen zijn. Welke ideeën, gedragingen en gevoelens zijn dan nog echt van onszelf? Als je dat onderscheid weet te maken, dan ben je al een stap dichterbij je authentieke zelf. Maar hoe zet je nou die eerste stap?


Begin met jezelf observeren

Observeer je gevoelens, je gedrag en je normen en waarden. Wanneer verandert het? Ben je een compleet ander persoon bij de ene vriendengroep als bij de andere? Waarom is dat? En welke 'ik' komt het dichtstbij jouw ware ik? Stel jezelf vragen over je normen en waarden en onderzoek waar ze vandaan komen en of ze daadwerkelijk bij jou passen of dat je ze klakkeloos hebt overgenomen van je omgeving. Kijk naar jezelf alsof je een vlieg op de muur bent, zonder oordeel.


Laat je angsten los

Je durft niet compleet jezelf te zijn, omdat je jezelf niet voor lul wilt zetten met je 'rare gedrag'. Laat die angst los. Als je in staat bent om angst los te laten, dan gaat er een hele wereld voor je open. En ook dit is weer makkelijker gezegd dan gedaan, maar daarmee niet onmogelijk. Begin klein. Dat project dat je niet durft te starten, omdat je bang bent voor de reacties van anderen? Begin. Die ene broek die je niet durft te dragen, omdat je denkt dat mensen hem lelijk vinden? Wear it. Zing dat liedje mee op de fiets, promoot je kunst op Instagram, volg die paaldans lessen. Verleg je grenzen door elke keer die drempel over te gaan en je zal ontdekken dat hij ten eerste helemaal niet zo hoog is als je dacht en ten tweede dat het je een hartstikke goed gevoel geeft. En dat is het belangrijkste, hoe jij je voelt, niet wat anderen misschien denken.


Hou van jezelf zoals je van anderen houdt

Als je oprecht van jezelf houdt, dan kan je echt je authentieke zelf zijn. Met voldoende zelfliefde accepteer je jezelf en daarmee ook de kanten die niet passen binnen de kaders van de maatschappij. Het zal je helpen om je angsten los te laten en die grenzen te verleggen. Als je van jezelf houdt, dan gun je jezelf ook tijd om jezelf te ontwikkelen. Bij het observeren van jezelf kan het namelijk dat je kanten van jezelf ontdekt, die je niet bevallen. Gun jezelf de tijd om eraan te werken. Wees lief voor jezelf, de wereld is al hard genoeg.


Accepteer dat het tijd kost

Wat ik hier heb beschreven is het topje van de ijsberg. Het kost tijd en energie om je authentieke zelf te ontdekken en vervolgens te kunnen zijn. Het is een proces waar je doorheen moet en het is niet in drie stappen gedaan. Er zijn veel (onbewuste) ideeën, gedragingen en gevoelens die je moet afleren om ze te kunnen vervangen door dat wat je werkelijk bent, gelooft en voelt. Begrijp dus dat het tijd kost en, nogmaals, gun jezelf die tijd. Het zal het allemaal waard zijn.

Hi! Wat fijn dat je er bent

Werken aan je body, mind en soul zal je leven enorm veranderen. Zoals Rupi Kaur al prachtig heeft geschreven: "You do not just wake up and become the butterfly." Laat dit platform een licht schijnen op jouw weg van rups naar vlinder: getransformeerd, kwetsbaar, vrij en bovenal uniek.

Let the posts
come to you.

  • Facebook
  • Instagram

Let me know what's on your mind

Vlinderachtig Leven

KvK: 78183863

Btw-id: NL003297740B85
Contact: info@schrijfspa.nl | +31 6 426 486 28

© 2020 by SchrijfSpa