Let's talk insecurities

De laatste twee weken merk ik dat ik me steeds meer bewust ben van mijn onzekerheden en welk effect dit heeft op mijn doen en laten. Ik denk dat wij, met name jongeren, een enorme druk hebben om zo mooi en leuk mogelijk te zijn.


Social media is booming: er is niets beter dan een enorme hoeveelheid views krijgen op je YouTube-kanaal of de stroom aan pushmeldingen als je een nieuwe selfie op Instagram hebt gepost. En hier worden we elke dag, de hele dag, mee geconfronteerd.


Mensen realiseren zich gelukkig steeds meer dat wat je op sociale media ziet niet de hele waarheid is. Ik zelf merk ook vaak genoeg de invloed van het constant zien van prachtige, succesvolle mensen op elk platform. Ik heb periodes gehad waarin dit mij enorm motiveerde, maar ook waarin het precies het tegenovergestelde effect had.


Ik kan verbazingwekkend zelfverzekerd overkomen, maar er zijn maar weinig mensen die weten hoeveel mentale voorbereiding hiervoor nodig is geweest. Ik kan een volledige dag spenderen aan piekeren of mijn presentatie wel mooi genoeg is, of mijn tekst wel sterk is en of ik niet te vaak ga stotteren. Vervolgens haal ik alle 'zwakke' punten uit mijn presentatie om ondanks alle voorbereidingen alsnog onzeker te zijn.


Hetzelfde geldt voor mijn uiterlijk. De mensen die dichtbij mij staan weten dat ik uren voor de spiegel kan staan. Wanhopig op zoek naar een outfit waarin ik niet te dik, te dun, te naakt of te bedekt ben. Het gekke is dat de mening van anderen mij vaak niet interesseert, maar uiteindelijk toch vaak ook wel. De angst voor kritiek remt mij enorm in het doen van dingen ik misschien wel heel erg leuk zou vinden, en dat is zó zonde. Waarom zou je iets niet of anders doen, alleen omdat er misschien(!) iemand is die het niet leuk vindt?


Geloof het of niet; iedereen is wel eens onzeker. Ook die persoon waar jij altijd naar opkijkt, ook de mooie en succesvolle mensen op sociale media, ook je klasgenoten en collega's en ook de mensen die het dichtstbij je staan. Sinds ik mij meer bewust ben hiervan, merk ik dat ik het ook makkelijker kan loslaten. Ik probeer vooral te onthouden dat dit mijn leven is en dat ik mijn leven verspil als ik mij laten tegenhouden door angst voor kritiek.

Hi! Wat fijn dat je er bent

Werken aan je body, mind en soul zal je leven enorm veranderen. Zoals Rupi Kaur al prachtig heeft geschreven: "You do not just wake up and become the butterfly." Laat dit platform een licht schijnen op jouw weg van rups naar vlinder: getransformeerd, kwetsbaar, vrij en bovenal uniek.

Let the posts
come to you.

  • Facebook
  • Instagram

Let me know what's on your mind

Vlinderachtig Leven

KvK: 78183863

Btw-id: NL003297740B85
Contact: info@schrijfspa.nl | +31 6 426 486 28

© 2020 by SchrijfSpa