In vier stappen omgaan met teleurstelling

Omgaan met teleurstelling vind ik één van de lastigste dingen. Ik kan er enorm geïrriteerd van raken, of juist erg verdrietig. Hoe dan ook, ik laat het vaak mijn hele dag verpesten. Niet alleen ik, maar iedereen krijgt wel eens te maken met teleurstelling. Daarom heb ik vier stappen op een rij gezet die je helpen beter om te gaan met teleurstelling.


Ik stond afgelopen maandag vrij vrolijk op. Mijn dag begon met therapie en een paar uur later moest ik op school zijn. Na mijn sessie was ik gemotiveerd en had ik veel energie, dus besloot ik vast naar Amsterdam te gaan en koffie te drinken op centraal. Eenmaal op school kon ik dan vast aan huiswerk zitten.


Maar toen ging alles mis. Teleurstelling na teleurstelling stortte zich op de morgen die ooit zo vrolijk was begonnen en liet mij met tranen achter in de schoolkantine. Mijn stapeltje huiswerk leek ineens torenhoog en de les die ik over een paar uur moest volgen klonk als marteling.


Het was nog niet eens middag en naar mijn gevoel was niet alleen mijn hele dag, maar mijn hele leven verpest. Vroeger zou ik mijn laptop dichtgooien en verdrietig afdruipen, terug naar mijn bed die me de troost zou bieden die ik op dat moment nodig leek te hebben. Ondanks dat ik niets liever wilde, besloot ik mijn teleurstelling te accepteren en het beste van de dag te maken. Uiteindelijk was het een prima dag en waren de teleurstellingen in de avond niet meer zo erg als zij diezelfde ochtend nog leken. En om dat voor elkaar te krijgen deed ik het volgende:


Geef jezelf even een momentje

Het is oké om even emotioneel te zijn als iets of iemand je teleurstelt. Laat die gevoelens eruit en voel ze ook echt. Je emoties wegdrukken maakt het alleen maar lastiger om weer te kalmeren. Loop desnoods even weg van de situatie om dit even rustig voor jezelf te kunnen doen.


Relativeer de situatie

Je zit nu iets minder in je emoties. Je gedachten worden helder en je kan nu bedenken of het allemaal echt wel zo erg is als het voelde. Emotionele reacties kunnen je overvallen en iets erger laten voelen dan het daadwerkelijk is. Ga rustig zitten. Wat is er echt aan de hand?


Denk aan wat er wel goed gaat

Je kan of de hele dag gaan mokken over die ene teleurstelling, of je bedenkt wat er wel goed is gegaan. Ik denk dat je zelf wel kan invullen welke optie een beter idee is. Wat heb je geleerd van deze teleurstelling en welke positieve verandering brengt het met zich mee? Lukt het niet om iets te bedenken? Denk dan aan wat voor moois de dag je nog wel kan bieden, zo lang jij er maar voor open staat.


Accepteer dat het is wat het is

Leer teleurstellingen te accepteren. Alles kan niet altijd goed gaan en soms is dat maar beter ook. Je leert ervan, slaat andere wegen in en soms is het gevolg van de teleurstelling nog beter dan als het niet was gebeurt. Elke teleurstelling is natuurlijk anders. De een is makkelijker te accepteren dan de ander, maar ze horen helaas bij het leven.


Hoe ga jij om met teleurstelling?

Hi! Wat fijn dat je er bent

Werken aan je body, mind en soul zal je leven enorm veranderen. Zoals Rupi Kaur al prachtig heeft geschreven: "You do not just wake up and become the butterfly." Laat dit platform een licht schijnen op jouw weg van rups naar vlinder: getransformeerd, kwetsbaar, vrij en bovenal uniek.

Let the posts
come to you.

  • Facebook
  • Instagram

Let me know what's on your mind

Vlinderachtig Leven

KvK: 78183863

Btw-id: NL003297740B85
Contact: info@schrijfspa.nl | +31 6 426 486 28

© 2020 by SchrijfSpa