Ik wil niet sterven

Ik wil graag persoonlijk met je zijn, maar tot nu toe voelt het alsof ik dat nog net niet ben geweest. Ik denk dat dat komt omdat ik dat wat mijn leven soms het meest lijkt te domineren, achterwege laat. Daarom vertel ik je in deze post wat ik voel als ik depressief ben.


Het is zondagavond, kwart voor negen. Deze week heb ik nog niets geschreven. Ik lig al in bed sinds 17:00 en ik ben niets nuttigs aan het doen. Ik heb geen zin om te schrijven. Ik ben al een week aan het nadenken over waar ik het over wil hebben en ik kom er maar niet uit.


Ik besluit dat het beter is als ik deze week oversla en ga onderzoeken waar mijn blokkade vandaan komt. Maar zoals ik al zei, lig ik dus al sinds 17:00 in bed en het enige dat ik heb gedaan is scrollen door Instagram en Facebook. Totdat ik deze quote las:


"I just saw a friend post about their struggle with suicide, and a quote in their story was "I came to realize that I didn't want to die. I just wanted my life as I knew it to end." I think that sentence is so important. Your life can always take a different path and direction."


Oké, mooi, aangrijpend. Ik post de quote op mijn verhaal op Instagram, just in case someone needs to read it. Zelf ga ik weer door met mijn leven. Maar een kwartier later denk ik nog steeds na over de quote, en ik lees hem nogmaals, en nogmaals, en nogmaals. En ik realiseer dat ík degene ben die dat moest lezen.


Als ik depressief ben, dan voelt het altijd alsof dit uit het niets komt. Ik kan niet bedenken waarom het begonnen is en ik kan niet verklaren wat ik voel. In therapie probeer ik het wel te ontdekken, soms zorgt dit voor inzichten, maar soms ook niet. In de winter van 2018 zat ik in een best wel zware depressie. De werkelijke zwaarte besefte ik eigenlijk pas toen het voorbij was en ik er eindelijk op kon reflecteren. De quote herinnerde mij aan een gevoel dat ik nooit eerder zo bewust heb gehad als in die winter: ik wilde niet meer leven... maar toch ook weer wel. Om precies te zijn wilde ik wel leven, maar ik wilde dat alles stopte. Wat precies 'alles' was wist ik niet. Ik wist alleen dat dat perfect beschreef wat ik voelde.


Als er iemand is die van het leven houdt dan ben ik dat wel. Als het kon zou ik voor altijd blijven leven. Het lastige is dat mijn gedachten niet altijd zo veel van het leven houden als ik. En alles stoppen is best lastig als je niet weet wat 'alles' precies inhoudt. Maar toen besefte ik dat je leven inderdaad altijd een andere wending kan nemen. Voor mij was dat toen ik er zelf heel bewust voor koos. Ik besloot om mijn depressievoedende Tumblr-account te verwijderen en begon op Instagram positieve, inspirerende en motiverende accounts te volgen. Ik kocht een stapel zelfhulpboeken over hoe je je mindset kan veranderen, verdiepte mij in de Law of Attraction, begon een dagboek bij te houden en luisterde dag en nacht naar motiverende speeches. And damn, it really changed my life.


Hoe rot die winter van 2018 ook was, het heeft mij geleerd dat je leven inderdaad altijd een andere wending kan nemen. Ook mijn leven. Ook jouw leven. Je geluk heb je voor het grootste deel in eigen handen. En geloof mij, ik heb hierna vaak genoeg dipjes gehad en ik ben zeker niet 'genezen', maar ik kan nu wel beter met mijn depressie omgaan.


Dus deze is voor iedereen bekend met depressie, bekend met even niets meer weten, bekend met trauma, verdriet en pijn: there is hope, even when your brain tells you there isn't.

Heb jij of iemand die je kent hulp nodig? Zelfmoordpreventie: 0900 0113

Hi! Wat fijn dat je er bent

Werken aan je body, mind en soul zal je leven enorm veranderen. Zoals Rupi Kaur al prachtig heeft geschreven: "You do not just wake up and become the butterfly." Laat dit platform een licht schijnen op jouw weg van rups naar vlinder: getransformeerd, kwetsbaar, vrij en bovenal uniek.

Let the posts
come to you.

  • Facebook
  • Instagram

Let me know what's on your mind

Vlinderachtig Leven

KvK: 78183863

Btw-id: NL003297740B85
Contact: info@schrijfspa.nl | +31 6 426 486 28

© 2020 by SchrijfSpa