5 Netflix documentaires die je mindset compleet veranderen

Je kan wel stellen dat ik de afgelopen maanden overuren heb gedraaid op Netflix. Hierdoor heb ik mijn favoriete series in recordtijd afgekeken en lijkt het ondertussen alsof er helemaal niets meer te vinden is. Dat betekent maar één ding: tijd om te rewatchen. En dat uiterst creatieve plan heeft tot het volgende lijstje inspirerende documentaires geleid:


The Last Shaman (2016)

In The Last Shaman volgen we James Freeman in zijn reis naar het Amazonegebied. James kampt al jaren met depressie en suïcidale gedachten. Hij wil niets meer weten van westerse behandelmethoden en geeft zichzelf 12 maanden om 'te helen' in het Amazonegebied. Lukt dit niet, dan zal hij zich van het leven beroven. In zijn reis staat hij open voor alternatieve geneeswijzen, Sjamanisme en hallucinerende drugs.


The Last Shaman onderscheidt zich van de andere documentaires omdat hij veel rauwer is. Hij is gemaakt om een persoonlijk verhaal te vertellen. Ik herken mijzelf in James en zijn 'dofheid', waardoor de documentaire een diepe indruk op mij achterliet. The Last Shaman is zeker het kijken waard als je geïnteresseerd bent in Sjamanisme, hallucinerende drugs of alternatieve manieren om jezelf te (her)ontdekken.


The Secret (2006)

Het is één van mijn favoriete documentaires en boeken: The Secret. Deze documentaire werd mij aangeraden door een vriendin en ik weet nog precies wat ik dacht toen ik hem voor het eerst ging kijken: what the f* is dit. Na de eerste vijf minuten had ik hem uitgezet. Het is oprecht één van de lelijkste documentaires die ik heb gezien. Maar toen ik eindelijk de kracht had gevonden om door de vreselijke graphics te kijken, werd het mijn absolute favoriet.


In The Secret wordt de wet van de aantrekkingskracht als een groot geheim gepresenteerd. Met dit geheim kan je alles bereiken in het leven, alleen maar door positieve gevoelens en gedachten aan te houden. De documentaire bestaat uit interviews met coaches, filosofen, psychologen e.d., die uitleggen hoe de wet van de aantrekkingskracht werkt en hoe het hun leven heeft veranderd. Ik heb deze documentaire al ontelbare keren bekeken en het herinnert mij er elke keer weer aan dat ik mijn leven zelf in handen heb.


Meer over de wet van de aantrekkingskracht? Hier kan je The Secret als boek bestellen:

Ram Dass, Going Home (2018)

Ram Dass, Going Home is een korte documentaire (31 minuten) over liefde, het leven en de dood. Nu het einde van zijn aardse leven nadert, deelt spiritueel leider Ram Dass zijn laatste levenslessen. Hij legt uit waarom je niet bang hoeft te zijn voor de dood, waarom hij het krijgen van een beroerte niet als iets slechts heeft gezien en wat liefde volgens hem betekent.


Als je geïnteresseerd bent in filosofie, spiritualiteit of als je bang bent voor de dood, dan is Ram Dass, Going Home een must see. Om het leven en de dood te accepteren zoals Ram Dass deed, is in mijn ogen zó bewonderenswaardig. Het zet je zeker aan het denken.


Meer Ram Dass? Hij heeft een prachtig boek uitgebracht dat je hier kan bestellen:

Brené Brown: The Call To Courage (2019)

Als je fan bent van TED Talks en graag zelfverzekerder wilt zijn, dan is Brené Browns The Call To Courage de documentaire voor jou. In deze extra lange TED Talk legt motiverende spreker en onderzoeker Brené Brown uit hoe kwetsbaarheid leidt tot moed. Ze vertelt over haar jarenlange onderzoek naar sociale interacties, schaamte, kwetsbaarheid en moed.


Brené Brown: The Call To Courage is een show waar je in een mum van tijd doorheen bent en je het liefst nog meer van wilt zien. Met voorbeelden waarin iedereen zich wel kan herkennen houdt ze het luchtig. Tegelijkertijd confronteren diezelfde voorbeelden je met momenten in je leven waarin je een kans aangeboden kreeg, maar hem niet pakte. Wie weet zorgt Brené ervoor dat je in de toekomst die kans wel met beide handen aangrijpt.


Meer Brené Brown? Hier vind je haar boek over kwetsbaarheid:


Tony Robbins: I Am Not Your Guru (2016)

Tony Robbins is een Amerikaanse coach, inspirator en schrijver. In zijn documentaire volgen we Robbins tijdens één van zijn enorm populaire seminars: Date with Destiny. In de indrukwekkende documentaire is te zien hoe hij het publiek in 6 dagen stimuleert om de controle over hun leven terug te nemen.


Ook deze documentaire heb ik al meerdere keren bekeken. Ik kan er zelf geen genoeg van krijgen. De persoonlijke ervaringen die gedeeld worden, het enthousiasme van het publiek en de drive die Robbins heeft om deze mensen te helpen is aanstekelijk. Ben je geïnteresseerd in Tony Robbins, de kracht van je gedachten of hou je er gewoon van om te zien dat mensen hun leven compleet veranderen? Dan mag je Tony Robbins: I Am Not Your Guru niet missen.


Meer Tony Robbins? Hier vind je één van zijn bekendste boeken over financiële vrijheid:


Hi! Wat fijn dat je er bent

Werken aan je body, mind en soul zal je leven enorm veranderen. Zoals Rupi Kaur al prachtig heeft geschreven: "You do not just wake up and become the butterfly." Laat dit platform een licht schijnen op jouw weg van rups naar vlinder: getransformeerd, kwetsbaar, vrij en bovenal uniek.

Let the posts
come to you.

  • Facebook
  • Instagram

Let me know what's on your mind

Vlinderachtig Leven

KvK: 78183863

Btw-id: NL003297740B85
Contact: info@schrijfspa.nl | +31 6 426 486 28

© 2020 by SchrijfSpa